Tàrraco, la ciutat on la primavera és eterna

Tàrraco (del llatí Tarraco) fou la ciutat romana capital de la Hispània Citerior i després de la província de la Tarraconense, actualment Tarragona. Els orígens de Tàrraco es troben en una petita guarnició romana que els germans Gneu i Publi Corneli Escipió deixaren durant la Segona Guerra Púnica, l’any 218 aC. Aquest primer assentament (situat al costat d’un oppidum ibèric, probablement Cesse) aviat va esdevenir una important base militar que donà lloc a la ciutat de Tàrraco.

Tàrraco fou la principal base d’hivernada dels exèrcits romans a Hispània que iniciaren un llarg i complex procés d’incorporació de les terres peninsulars al nou ordre polític, cultural i econòmic de la romanitat, on Tàrraco va jugar un paper fonamental. El Conjunt arqueològic de Tàrraco va ser nomenat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000.

En aquesta època, els habitants romans d’aquesta ciutat gaudiren d’un nivell de vida que no es tornarà assolir fins ben bé a l’edat moderna. Com a mostra el testimoni de Luci Anneu Flor, orador romà del segle II dC:

Tàrraco per a mi és la ciutat més agradable i estimada de totes les que s’escauen per al descans. Aquí tens un poble honrat, econòmic, tranquil, que manté una certa recança envers els forasters, però una vegada coneguts les tracta bé. El cel, que és molt temperat, no té canvis bruscs de temperatura i l’any sembla una primavera constant. La terra és fèrtil als camps i més encara als puigs, i produeix vi i blat tan bons com a Itàlia sense ser la collita de la tardor inferior. A més a més, la ciutat ofereix grans avantatges, ja que conserva estendards del Cèsar i ostenta el nom seu el títol triomfant. Però posseeix també monuments notables de procedència estrangera: si mires els temples antics, veus que aquí s’adora Júpiter Ammó.

Tot aquest conjunt, converteix Tàrraco en una de les ciutats importants de l’Imperi. “Tarraco, civitas ubi ver aeternum est“; “Tarragona, la ciutat on la primavera és eterna”. Aquesta és la descripció que l’emperador Adrià va fer de la ciutat l’any 122-123 dC.

Share: