Tarragona per als petits: els origens

El turó de Tarragona és per la seva situació un enclau privilegiat per al desenvolupament humà. Per a trobar  elements amb els què constatar un poblament més o menys sedentari, ens hauríem de remuntar al PAleolític. És a partir d’aquest període quan comencen a donar-se el fenòmens migratoris i de difusió cultural que culminen amb els íbers. La Tarragona que es desenvolupà del segle V a l’any 218 a.C. (data de l’arribada dels romans) es coneixia com a Tarakon o Kesse. Fou damunt d’aquesta indígena que es bastí la romana Tàrraco, degut a les accions bèl·liques que enfrontaren romans i cartaginesos.

La primera gran obra dels romans a la ciutat és la muralla, construïda per a protegir el campament militar. LA ciutat es desenvolupà paulatinament i així, en temps de Cèsar (l’any 45 a.C.) se li oferí l’estatus de colònia, passant a anomenar-se Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco.

No serà però, fins després de l’estada d’August a la ciutat, durant els anys 27-25 a.C., que es produirà una reforma urbanística a gran escala a la ciutat, la qual tenia aleshores 30.000 habitants. L’expansió econòmica i demogràfica serà constant fins a la segona meitat del segle III, data en què comença un decandiment que es deturarà fins a l’època visigòtica.

Portella ciclòpia

portella ciclopia tarragona itinere didàctica

Les primeres monedes que es van encunyar a Tàrraco eren ibèriques i pertanyien a la tribu dels kessetans.

Moneda de Kesse

tarragona per als petits moneda kesse itinere didactica

Una de les portes petites de la ciutat (S. III a.C.), anomenades ciclòpies, per les quals s’accedia a l’interior de la ciutat emmurallada.

Reconstrucció de la ciutat romana de Tàrraco

Al segle II d.C., la ciutat tenia una zona “oficial” a la part alta amb tres nivells, destinats als temples, el Fòrum provincial i el Circ. La gent vivia en la franja que anava des del Circ fins al port.

Fem Tarragona per als petits

Col·leccionable de cromos amb la història de Tarragona creat per Jordi Rovira i Daca sota supervisió de Pau Virgili i Sanromà, editat per l’Ajuntament de Tarragona i repartit gratuïtament pel Diari de Tarragona l’any 1990.

Share: