ACOLOREIX TARRAGONA

Descarrega’t la imatge i acoloreix Tarragona. Per descarregar-la pots fer click sobre la imatge, s’obrirà en una nova finestra i en aquesta pots fer click amb el botó dret del ratolí sobre la imatge i “Desa la imatge”. També pots imprimir-la directamente des d’aquesta nova finestra (Google Chrome menú superior dret > imprimir).

tall amfiteatre roma

PLÀNOL DE TÀRRACO AL II SEGLE DE LA NOSTRA ERA

Ja és un clàssic de les nostres activitats basades en l’antiga Tàrraco. Ens fa molt feliços saber que el plànol del dibuixant històric Hugo Prades penja a moltes aules d’escoles que ens han visitat.

El vam crear fa uns 20 anys amb l’ajuda d’arqueòlegs i historiadors i des de llavors l’hem retocat en dues ocasions per a incorporar noves troballes o conclusions. Mostra la ciutat de Tàrraco uns tres segles després de la seva fundació militar. Creuada per la via Augusta i amb un port que la mantenia propera a Roma, comptava amb uns 40.000 habitants i va ser la capital de la província romana més gran de l’Imperi: la Hispània Citerior.


tall amfiteatre medieval

PLÀNOL de Tarragona a l’Edat Mitjana presentada per Itinere la primavera del 2019

Ens feia molta il.lusió crear una imatge de com va ser la ciutat de Tarragona a l’Edat Mitjana. Després de la caiguda de l’Imperi romà i sota domini visigot la ciutat de Tarracona fou invadida per tropes musulmanes l’any 713. Les autoritats eclesiàstiques fugiren cap a territori segur a Itàlia i la ciutat va quedar pràcticament abandonada entre territori d’Al-Andalus i territoris cristians anomenats Marca Hispànica.

Després de nombrosos intents de recuperació fou repoblada a partir d’inicis del segle XII. Els seus nous habitants van arribar a ser, com a molt, uns 5.000. Al dibuix, del nostre amic i dibuixant històric Hugo Prades, presentem la ciutat amb uns afores amb santuaris disseminats, i una superfície intramurs sobre l’antic circ romà, una la retícula de carrers dins l’antic fòrum provincial, i la villa eclesiae amb la Catedral a la cúspide urbana.

imatges antiguestarraco

Imatges antigues

En plena era digital i temps d’imatges fugasses a les xarxes volem mostrar fotografies antigues durant les nostres visites guiades. És un recurs visual que ajuda a evocar per exemple aquesta visita d’Albert Einstein i la seva companya al monestir de Poblet el febrer del 1923. L’ús de les fonts primàries com a recurs didàctic fa que els alumnes arribin a les seves pròpies conclusions.


replica llantia

Si us plau, toqueu!

Experimentar el pes, la textura i l’aspecte d’un objete d’ús quotidià com aquesta rèplica de llàntia antiga ajuda a explicar molt millor la manera d’il.luminar les llars a l’Antiguitat.


tarragona medieval

Les làmines del dibuixant Hugo Prades

L’amic Hugo Prades ens ha cedit fins a 10 imatges que il.lustren la vida quotidiana dels habitants de l’antiga Tarraco. Amb elles els alumnes podran imaginar, al llarg del recorregut, com es feien servir a l’antiguitat els diferents monuments que visitarem.


 

 

 

La medusa arriba a Tarraco

Un simpàtic vídeo de l’il·lustrador Armand,  ens ajudarà a imaginar com va arribar el meravellós mosaic de la Medusa des d’Àfrica a Tàrraco.

El Blog de Batxillerat: per si cau a selectivitat

 

 

Subscriu-te a la nostra newsletter i rep notícies i propostes

Scroll to Top