FLAMINES…TAMBÉ CONSTRUCTORS

Una de  les sepultures de lloses de l’arena de l’amfiteatre que envolten la basílica visigòtica i que foren excavades els anys 50 estava formada per vàries plaques de marbre llis que foren visibles durant molts anys. Durant els nous treballs dels anys 80, al realitzar la neteja d’aquestes restes per a la seva inclusió en la nova planimetria, es pogué observar que una de les plaques de marbre que formaven les parets d’aquesta tomba en cista, conservava en la seva part del darrera un fragment d’una inscripció, i que havia estat reutilitzada en el segle VI.

Malgrat les poques lletres conservades, el gran tamany de la inscripció original i el fet que la magistratura del flaminat provincial apareix en nominatiu, fa assegurar que ens trobem davant la inscripció commemorativa de la inauguració de l’edifici.

Tot i que no coneixem el nom del dedicant, observem pels seus títols que no es tractava d’un magistrat urbà sinó d’un flamen provincial. Cal dir que la restitució dels seus títols es corresponen amb els que porten diferents estàtues de flamines provincials de Tarraco durant el s. II. També és important destacar que aquests títols remarquen la importància de la gran assemblea provincial i el càrrec anual electe del flamen provincial, que queden de manifest amb aquest nou edifici (que complementava el Circ en les grans cerimònies provincials).

Amb aquest nou edifici els ciutadans de Tarraco van beneficiar dels enormes recursos econòmics dels grans personatges provincials que podien optar al flaminat provincial i que durant el seu mandat residien a la ciutat.

La inscripció diu així:

[…]

FLAMEN ROMAE DIVORUM ET AUGUSTORUM

PROVINCIAE HISPANIAE CITERIORIS

[…]

  I es tradueix de la següent manera:

[Nom no conservat]

FLAMEN DE ROMA, DELS DIVINS (EMPERADORS) I DELS AUGUSTOS

DE LA PROVÍNCIA HISPANIA CITERIOR

[ha patrocinat i dirigit la construcció d’aquest edifici …]

Cal dir que també es conserven altres inscripcions a l’edifici, com per exemple les de la numeració dels seients (IIIIII vir V, a la imatge inferior).


Comparteix-lo a les xarxes socials


Subscriu-te a la nostra newsletter i rep notícies i propostes

Desplaça cap amunt