Foro colonial tarragona
Com totes les ciutats romanes, a Tarraco hi havia gran una plaça porticada que servia de centre de la vida urbana i entorn a la qual s’hi situaven els principals edificis religiosos, polítics i administratius de caire local; en el cas de Tarraco era el Forvm Coloniae.
Aquest recinte es va construir cap a l’any 100 a.C, i es troba completament inserit dins l’entramat urbà de la ciutat. Aquest forum s’emplaçava dins una petita elevació que el posicionava preeminentment a la badia portuària de la ciutat (per sobre de l’antiga ciutadella ibèrica, ja romanitzada en aquell  moment), a més també era proper a la via de comunicació entre el port i la part alta de la ciutat, i d’igual manera a la via periurbana que conduïa cap al riu Francolí i a les planúries agrícoles de l’interior.
Del forum es conserva part del Temple Capitolí, dedicat a la triada formada per Júpiter, Juno i Minerva. La part conservada es limita als fonaments de formigó romà (opus caementicum) alternats amb carreus de la part posterior del temple, que quedava tancada per un mur.
També es conserva part de la Basílica Jurídica (l’edifici millor conservat i aixecat en època d’August), un edifici de tres naus amb una renglera de dotze locals petits, possiblement de caire comercial, afegits al costat nord. L’edifici estava flanquejat per un porticat corinti de 14 columnes de longitud i 4 d’amplada; la  nau central era més alta que les laterals, la qual cosa afavoria a la il·luminació de l’edifici. Al  mig dels locals comercials o tabernae hi havia una gran sala, presidida per una gran escultura de l’emperador, anomenada Aedes Augusti, on es reunia el tribunal de justícia. la façana meridional de l’edifici donava a una gran plaça oberta que es va afegir al primitiu recinte d’època republicana.
Tant l’interior de la basílica com el seu entorn estava ple d’estàtues que resumien la història de la ciutat en base als seus “grans homes”.

Comparteix-lo a les xarxes socials


About The Author

Subscriu-te a la nostra newsletter i rep notícies i propostes

Scroll to Top