heliogabalus restaurador anfiteatre

Ja cap al final de la vida útil de l’amfiteatre,l’any 221, l’Emperador Heliogàbal va fer una remodelació de l’edifici.

Heliogàbal , successor  de  l’emperador  Caracal·la  ,  després  del  breu  regnat  de  Macri,  fou  un príncep d’origen sirià adorador del deu Sol, que introduí el culte a aquest deu a Roma amb gran pompa. Regnà  només  quatre  anys  (218-222  dC) i morí assassinat, deixant  en  els  historiadors  romans  només  el  record  d’una successió d’escàndols palatins, immorals i religiosos.

La reconstrucció de l’amfiteatre pot datar-se amb gran  precisió  per  l’esment  que  es  fa  de  la  quarta  potestat  tribunícia  i  la  seva  designació  per  al  quart consolat,  corresponent  a  l’any  221  dC.

Com  Heliogàbal  mai  va  estar  a  les  províncies  occidentals,  la restauració de l’amfiteatre de Tarraco ha de ser considerada una mesura de propaganda política, mitjançant un acte de mecenatge dirigit a les elits provincials. Però al mateix temps resulta també evident la falta de dinamisme  públic  d’aquesta  elit  provincial  en  els  inicis  del  segle  III  dC.  incapaç  d’assumir  les restauracions dels grans edificis públics. Com a mesura de propaganda política calia posar-hi una inscripció, on enlairava la seva grandiositat com a restaurador de l’estadi.

 

 

 

Aquesta inscripció en pedra és la més llarga que es conserva en la Península ibèrica (143 m). Cal dir que en ella hi havien parts esborrades a causa de l’anomenada damnatio memoriae (intent d’esborrar part de la història, ja s’ha dit quin tipus de governant ve ser Heliogàbal ), però s’han pogut reconstruir.

IMPERATOR CAESAR DIVI MAGNI ANTONINI FILIUS DIVI SEVERI NEPOS

MARCUS AURELIUS ANTONINUS PIUS FELIX AUGUSTUS PONTIFEX MAXIMUS

SACERDOS AMPLISSIMUS – DEI INVICTI SOLIS ELAGABALI TRIBUNICIA

POTESTATE IIII CONSUL III DESIGNAUTS IIII PATER PATRIAE PROCONSUL

AMPHITEATHRUM CUM PORTIS PULPITO GRADIBUS PODIO ARENA RESTITUIT

La traducció diu el següent:

L’ EMPERADOR CÈSAR, FILL DEL DIVÍ I MAGNE ANTONÍ (CARACAL·LA) , NET DEL DIVÍ (SEPTIMI) SEVER MARC AURELI ANTONÍ, PIUS, FELIÇ, AUGUST SUMME SACERDOT,  GRANDÍSSIM  SACERDOT  DEL  DEU  INVICTE  SOL, HELIOGABAL, EN LA SEVA QUARTA POTESTAT TRIBUNÍCIA, I DESPRÉS DEL SEU TERCER CONSOLAT I HAVENT ESTAT DESIGNAT CÒNSOL PER QUARTA VEGADA , PARE DE LA PÀTRIA, PROCÒNSOL, HA RESTAURAT, LES PORTES, LA TRIBUNA D’AUTORITATS, LA GRADERIA, EL PODI I L’ARENA.


Comparteix-lo a les xarxes socials


About The Author

Subscriu-te a la nostra newsletter i rep notícies i propostes

Scroll to Top